Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

 

Periodontoloji

Periodontoloji, dişin destek yapılarının (diş eti, periodontal ligament, alveolar kemik) sağlığını etkileyen durumların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş eti hastalıkları, diş sağlığını doğrudan etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır ve genellikle erken evrede fark edilmez. Ancak tedavi edilmediğinde, diş kaybına yol açabilecek ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca diş eti hastalıkları sadece diş sağlığını değil, genel sağlık durumunu da etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalar, periodontal hastalıkların kalp hastalıkları, diyabet ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilendirilebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, diş eti sağlığını korumak, genel sağlık açısından da son derece önemlidir.

Periodontal Hastalıklar

Periodontal hastalıklar, genellikle bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle diş etlerinin iltihaplanmasıyla başlar. Bu hastalıklar, iki ana gruba ayrılır:

  1. Gingivitis: Gingivitis, diş etlerinin iltihaplanmasıdır ve genellikle diş plağı birikiminden kaynaklanır. Bu aşamada diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama gibi belirtiler görülür. Gingivitis tedavi edilmezse, ilerleyerek alveol kemik (dişi destekleyen kemik) kaybına yol açabilir.
  2. Periodontitis: Gingivitisin ilerlemesiyle gelişen periodontitis, diş etleri ve dişin destekleyici dokularının (kemik ve periodontal ligament) kaybına yol açar. Periodontitisin belirtileri arasında dişlerde hareketlilik, diş eti çekilmesi ve dişlerde kötü koku bulunur. İleri aşamada, diş kaybı riski artar.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri

Periodontoloji, diş eti hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde çeşitli yöntemler kullanır. Bu yöntemler, hastalığın evresine ve ciddiyetine göre değişir:

  1. Oral Hijyen Eğitimi: Hastanın ağız hijyenini idame edebilmesi en önemli aşamalardan bir tanesidir. Dişeti tedavisi gören hastalar, tedavi sonunda ağız hijyenini doğru bir şekilde sağlayabiliecek şekilde fırçalama teknikleri ve ara
  2. Diş Yüzeyi Temizliği:Diş plağı ve diş taşı eklentilerini temizlemek için yapılan profesyonel temizlik, periodontal hastalıkların önlenmesinde önemli bir adımdır. Diş hekimi tarafından yapılan bu işlem, dişlerin ve diş etlerinin sağlığını korur.
  3. Kök Yüzeyi Düzleştirilmesi:İleri düzey periodontal hastalıklarda, dişlerin kök yüzeylerinin temizlenmesi gerekebilir. Küretaj işlemi, diş köklerinin derinlemesine temizlenmesi ve kök yüzeylerinin düzleştirilerek bakteriyel birikimin azaltılması amacıyla yapılır.
  4. Flep Cerrahisi: Periodontal cerrahi, ileri periodontitis vakalarında diş köklerinin küretajı flep açılarak yapılabilir. Cerrahi tedavi, hastalığın ilerlemesini durdurmayı ve dişlerin sağlığını geri kazandırmayı amaçlar.
  5. Frenektomi: Diş eti, dudak ve yanak arasında uzanan kas bağlantılarına frenulum denir. Uzun olması durumunda diş eti çekilmelerine ve ortodontik olarak tedavi edilmesi gerekebilen diastemaya (diş aralığı) sebep olabilir. Frenektomi operasyonunda lokal anestezi altında uzun kas bağlantısı düzenlenir.
  6. Diş eti asimetrisi:Diş etlerinin düzgün ve simetrik olmaması, gülüş estetiğini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda diş eti estetiği ile diş etleri simetrik hale getirilir. Bu aşamada alınan fotoğraf ve dijital verilerle hastalara gülüş tasarımı yapılabilir. Ayrıca gingivektomi denen bu işlem işlenm öncesi hazırlanan cerrahi rehber ile gerçekleştirilmektedir.
  7. Diş eti greftleri:Diş eti çekilmelerinin önlenmesinde ve tedavisinde diş eti greftlerinden yararlanılır. Diş eti greftleri genellikle hastanın damak bölgelerinden alınarak, diş eti sorunu olan bölgeye nakledilir. Diş eti greftinin epitelli alınıp alınmamasına göre serbest diş eti grefti ya da bağ dokusu grefti olarak isimlendirilir. Bağ dokusu grefti diş eti çekilmelerinin tedavisinde kullanılırken, serbest diş eti grefti ise yapışık diş eti bandının kalınlaştırılarak diş eti çekilmesinin önlenmesi amacıyla tercih edilir.
  8. Diş eti renk değişiklikleri:Diş etlerinde oluşan renklenmeler, sağlıksız ve estetik olmayan bir görünüm oluşturabilir. Bu renk değişiklikleri lokal anestezi altında yapılan işlemlerle giderilebilir.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.